Warmtepompen

Warmtepompen verwarmen u woning tot 30 jaar op een duurzame manier. Net als een cv-installatie kan een warmtepomp een woning voorzien van verwarming met warm water. In de zomer kan een omkeerbare warmtepomp de woning ook koelen! Warmte in de bodem of lucht leveren de warmte voor dit systeem. Warmtepompen zijn zeer betrouwbaar en milieuvriendelijk. De investeringskosten zijn relatief hoog, maar in nieuwbouwprojecten verdient u het binnen een aantal jaar terug! In bestaande woningen biedt een warmtepomp die ook kan koelen meer comfort.

Hoe werkt een warmtepomp?

De meest voorkomende soorten warmtepompen werken door een vloeistof bij lage temperatuur te laten verdampen en de damp bij hoge temperatuur te laten condenseren. In het eerste geval moet het kookpunt dus worden verlaagd en/of in het tweede geval worden verhoogd. Het kookpunt kan worden verhoogd door de druk te verhogen met een compressor (pomp), aan de andere kant kan het kookpunt weer worden verlaagd door de druk te laten zakken in een turbine of (meestal) smoorventiel. Het geheel van verdampen, comprimeren, condenseren en expanderen vormt een gesloten kringloop voor het rondstromende koudemiddel, maar niet voor de warmte en de arbeid: aan het systeem wordt netto arbeid toegevoerd (in de compressor), en er wordt warmte verplaatst van de verdamper naar de condensor. Daarnaast ontstaat er extra warmte, geluid en infraroodstraling; deze ongewenste bijproducten heten verlies en gaan ten koste van het rendement.

De grote voordelen van een warmtepomp op een rijtje:

-Lagere stookkosten
-Lage onderhoudskosten
-Lagere CO2-uitstoot
-Hoog wooncomfort
-E.I.A. voor bedrijven
-Kan ook dienen als airco
-Kan bij industriële processen toegepast worden om restwarmte te hergebruiken
-Lange levensduur

Soorten warmtepompen
Er zijn verschillende warmtepomp systemen, de keuze van het systeem hangt af van de situatie, er is ook een groot verschil in rendement tussen de verschillende warmtepompen.

Enkele systemen

Water/water- warmtepomp

Deze warmtepomp wordt het meest door ons geplaatst. Bij water/water warmtepompen wordt de zogenaamde ‘gratis’ warmte uit water gehaald, er zijn verschillende mogelijkheden;

– De verticale grondwarmtewisselaar
– Oppompen water uit rivier of meer
– Warmte putten uit grondwater
– Horizontale grondwarmtewisselaar.

(filmpje Cas boring + warmtepompinstallatie)

Lucht/water warmtepomp

Bij lucht/water warmtepompen wordt de energie uit de lucht gehaald en opgepompt tot een hogere temperatuur. Hierbij wordt de warmte afgegeven aan water. Dit is een ideaal systeem voor een verwarming van een woning. Het water dient meestal slechts tot 38 graden opgewarmd te worden, waardoor een erg hoge COP-waarde bereikt kan worden door de lage condensortemperatuur. Daarnaast is het ook nog mogelijk om met sommige lucht/water warmtepompen te koelen. Dit verhoogt het comfort in de woning.

Lucht/lucht- warmtepomp
Bij lucht/lucht-warmtepompen wordt de warmte gehaald uit de buitenlucht en wordt het huis opgewarmd door middel van een luchtblazer. Dit is eigenlijk de omgekeerde werking van een koelkast. Deze toestellen worden in hoofdzaak gekozen voor hun functie als airconditioning, maar kunnen door middel van een klep omgeschakeld worden naar de functie van warmtepomp. De investeringskostprijs van dit type ligt relatief laag in vergelijking met de rest.